Romaryl-Lee: “Voel je eerder comfortabel in geluk dan in pijn”

Hebben we over ter wereld Surinamers? Wel, we gaan een beetje over de grenzen. Of toch niet helemaal, want ze is hier op vakantie. In de Q&A Series leren we elkaar beter kennen en delen we persoonlijke verhalen ter inspiratie. Laten we in deze editie meer te weten komen over 26-jarige Romaryl-Lee Whitney Bisphan en welke boodschap zij voor ons heeft.

Romaryl-Lee, waar ben je werkzaam en studeer je nog?
Ik ben momenteel met vakantie, maar zal binnenkort ook mijn krachten geven aan ons geliefd Suriname als assistent arts. Mijn studie heb ik gedaan in Cuba, middels een studiebeurs. In het komend jaar zal ik me verder specialiseren als huisarts in Suriname. Daarnaast ben ik ook founder van SonRisa (welk glimlach in het spaans betekent) waarover ik later meer vertel.

Beschrijf jouw gezinssituatie.
Ik kom uit een gezin van 3 meisjes waarvan ik de 2de ben. Ik woon samen met me ouders. Helaas heb ik geen huisdier meer. Loory (me papegaai) had ik sinds ik 4 jaar oud was, maar is 2 jaren geleden heen gegaan.

Wat zijn jouw hobby’s?
Ik hou van creatief bezig zijn, knutselen (vooral met kinderen), lezen, schrijven, anderen inspireren, zingen en dansen (maar alleen voor de spiegel en in de badkamer hoor, haha) bijdragen aan sociale projecten en ook reizen door de natuur, andere culturen en gerechten tegenkomen.

Maar vertel, wie is Romaryl-Lee eigenlijk?
Nou, wie ik eigenlijk ben? Normen en waarden heb ik meegekregen gedurende mijn opvoeding en die hou ik hoog in het vaandel. Ik vind mezelf a simple human being still finding herself, to create a better version of herself every day. In doing so through my journey, deel ik graag wat ik meemaak en hoe ik het overleef. Ook vind ik het leuk mensen te inspireren door mijn true-story verhalen te vertellen. We all go through challenges in life, and if my survival methods can be the guidelines for someone else who’s going through a similar situation than it was all worth it.

Verder raak ik graag ook geinspireerd door anderen en sta ik open om te leren van anderen. De eventuele feedback van anderen neem ik graag mee voor mijn verdere ontwikkeling, want als mens blijf ik ook groeien en leren van anderen.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in je leven.
Een dieptepunt in mijn leven was in augustus 2014 waarbij ik een examen niet had gehaald en eerder terug moest naar Cuba voor me herexamen. De reden voor het niet behalen van me examen was een emotional meltdown van een break-up. Ik had verdriet, zat te piekeren, wist geen raad, voelde me bedrogen, voelde me niet enough, had slapeloze nachten waarbij ik naar antwoorden zocht van vragen die geen sense maakten en uiteindelijk me niet goed ging focussen op me studie. It was a damn big challenge!

Toendertijd woonde ik in bij een kansarme familie waar ik zoveel suffering rondom mij en ook in mij zag. Het niet behalen van me examen werd een eye-opener dat ik wat aan me leven moest doen, een reden moest vinden om me weer levendig te voelen en worden. Dit alles heeft me wel naar mijn mooiste dream and purpose gebracht. How did I turn my wounds into wisdom? Read my next answer ⬇️

Hoe ben je hiermee omgegaan?
[Zucht…] Ik kon niet meer leven met de pijn in me hart. Ik keek om me heen en zag alleen ongelukkige mensen. Ook ik voelde me toen ongelukkig. En toen dacht ik, what if this side of the dime is the extreme pain and the other side the extreme happiness? Maybe I should just flip the coin… Ik moest iets doen aan me leven, om me weer gelukkig te voelen, maar dat vond ik maar niet in me omgeving.

Toen keerde ik terug naar me innerlijke en daar vond ik wel wat antwoorden. Ook het boek “The Secret” hielp mij veel en gaf mijde tools en inspiratie. Be the change you would like to find! De avond voor me herexamen zette ik me rechterhand op mijn hart en wel eens de grooste glimlach op mijn gezicht. Op 28 augustus, rond 01:00AM, is het idee van SonRisa onstaan en op 15 September 2014 deed ik mijn 1ste publicatie! Als u zich minder voelt, zet een glimlach op, neemt u diep adem in en voel hoe uw gezichtspieren zich automatisch ontspannen en laat het gevoel van geluk door uw lichaam stromen. Try it now!

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in je leven.
Een hoogtepunt in mijn leven was een bijzonder dag, een bijzonder moment. Ik kreeg de kans een event te organiseren voor kansarme kinderen waarbij ik mijn land, mijn cultuur en mijn liefde met hun mocht delen. Ik bracht wat spullen mee voor ze vanuit Suriname, waaronder ook ballonen. En ja, het waren simpele dingen die ze blij maakten.

Deze kinderen zien echte ballonen niet vaak in hun leven. Ze gebruiken condoom als ballonen. Er was een moment waar ik ECHT in het moment leefde en ervan genot. Ik zag ze spelen met elkaar, hun vreugde, hun gelach…

Wat voor invloed heeft dit in je leven gehad?
De voorbereidingen voor het event waren een uitdaging en ik heb heel wat mensen erbij moeten betrekken voor hulp, maar nadat ik hun vreugde zag en wist dat ik heb kunnen bijdragen aan hun geluk, bracht het mij een gevoel van voldoening die niet te beschrijven was en een traan van blijdschap los liet bij mij. Dit heeft mij geinspireerd om meer sociale projecten te doen, hoe klein het ook mocht zijn.

At the end of the day it’s not about the quantity but the quality and effort you put in what you do from your heart that determines the success of whatever you’re doing. We find ourselves when we lose ourselves in the service of others.

Wat doe je graag wanneer je gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Het is niet altijd makkelijk om weer gemotiveerd te raken of je goed te voelen na een slechte dag, maar we blijven mensen, dus is het soms ook goed te weten dat het normaal is je ook van tijd tot tijd minder goed te voelen. Hierbij moeten we ook begrijpen dat een gebeurtenis alleen een betekenis heeft aan de hand van de betekenis die wij zelf eraan koppelen, goed of slecht.

Vaak genoeg luister ik naar opgewekt muziek, zing en dans ik erbij. Wat mij vaak ook help is gewoon een pen en papier pakken en schrijven waarvoor ik allemaal dankbaar ben in het leven, maar ook waarvoor ik dankbaar ben over de minder prettige situatie waardoor ik op dat moment nog heen moet. Mezelf in een staat van dankbaarheid bevinden geeft mij gelijk die energie en self-love boost en voel ik me zeker beter, cause a thankful heart is a calm heart!

Ook ga ik naar mijn eigen fb page SonRisa-Smile en kijk ik naar oude post en haal ik zelf inspiratie van mijn eigen inspiratie. Tenslotte, the smile on my face!

Waarvoor kan je ‘s nachts wakker worden?
Hmmm, om naar een romantische film te kijken, met een kopje thee en snacks, onder een cozy deken. Hihi 🤭 Ook gewoon als iemand hulp nodig heeft, maar als het niet zo dringend is wacht liever op 08:00 AM!!!

Wat is je mooiste herinnering?
Ik heb geen MOOISTE herinnering, omdat ik alle mooie herinneringen even veel een plek geef in de top. Veel daarvan zijn en blijven gegraveerd in mijn hart en zouden niet mogelijk zijn zonder beste vrienden en familieleden.

Noem 1 ding op jouw bucketlist?
Ik heb niet echt een bucketlist, omdat het meer lijkt op dat men het doet alleen om een finkje ervoor of erachter te plaasten. I’ve learn to just flow through life!

Natuurlijk weet ik wel wat ik graag wil doen in de toekomst maar voor mij is belangerijker te weten wie ik wil zijn in de toekomst. We have a habit of making a to-do list, but forget to make a to-be list. So whatever is written in my hidden bucketlist (if it exists somewhere) I hope it keeps making me genuinely happy!

Kijk om je heen – Wat zou je graag willen veranderen?
Als ik om me heen kijk zie ik dat mensen zich eerder comfortable voelen in pijn dan geluk. Een groot deel hiervan is te wijten aan the lack of knowledge of how to deal with stress. Is het altijd makkelijk? Helemaal niet! Er zijn heel wat instanties die zich focussen op het welzijn van de mens, waar je ook wel cursussen kan volgen voor die kennis. Vaak klagen mensen dat het allemaal duur is, maar ga je nou een prijs hechten als het neerkomt op je gezondheid en vooral je mentale gezondheid? De helende kracht waar naar we allemaal opzoek zijn zit in ons zelf.

Vanuit een medisch perspectief bekeken zou ik zeggen, mensen denken vaak dat arsten hun genezen, maar als we wel eens goed gaan analyseren HELPEN artsen hun zichzelf te genezen. We geven alle informatie, hulpmiddelen en ook geneesmiddelen maar uiteindelijk ligt het aan de persoon (patient) als hij/zij de instructies wil volgen om zijn/haar welzijn te verbeteren.

Middels mijn inspiratiebron SonRisa help ik mensen ook bewust maken dat hun mentale gezondheid even belangerijk, dan wel zelf belangerijker is, als hun fysieke gesteldheid. De meeste ziekten hebben alleemaal 1 oorzaak, chronische stress. Als we de oorzaak weten aan te pakken dan geven we pijnkillers in plaatst van pijnstillers. Dit blijft altijd nog een grote uitdaging die niet iedereen zal kunnen bereiken, but caring enough might save a life and that is what makes the difference to be enough! Gebruik social media bewust en goed! Ruiz is dan ook wel één van de inspiratoren die zijn leven toewijd om anderen de tools te geven hun leven beter te maken. Zo zijn er ook nog velen die zich toewijden aan hulp verlenen door een beter toekomst te creeren voor anderen. A happy world starts with you!

Wat is je levensmotto?
Ten slot, eindig ik met mijn levensmotto: “Smile through life and give your love no matter what!” Het leven is niet altijd makkelijk. Het heeft heel wat uitdagingen en dat hebben we juist allemaal nodig om te blijven groeien in het leven, vooral als je nog heel jong bent. Soms begrijpen we niet waarom dingen met ons gebeuren, en vinden we het leven oneerlijk, but it’s not about getting the right answers, but it’s about asking the right questions. So next time, instead of asking “Why me?”, ask “What can I Iearn from this?”. Trust your journey, smile through the ups and downs and give your love no matter what! It’s what you give that will come back to you… ❤

Ik hoop dat ik u hiermee heb mogen inspireren en u weer de motivatie heb mogen geven om te blijven groeien. Hartelijk dank voor het lezen! En Ruiz (the guy behind this platform), thanks for the interest! 😉

2 thoughts on “Romaryl-Lee: “Voel je eerder comfortabel in geluk dan in pijn”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *