5 Effectieve Presentatietechnieken

Vanaf de schoolbanken in onze jonge jaren leren we (eigenlijk) al presenteren. Hoe ouder we worden en verder gaan met onze studie en carriere, proberen velen dit te vermijden. Echter, merken we dat we steeds weer geconfronteerd raken hiermee. Dus redenen genoeg om je hierin te gaan verdiepen. In deze blog deel ik 5 effectieve presentatietechnieken die ik sowieso gebruik wanneer ik moet presenteren.

#1 Gebruik visuele hulpmiddelen
Het gebruik van afbeeldingen in jouw presentaties in plaats van woorden kan de kansen verdubbelen om je doelstellingen te bereiken. Maar zorg er wel voor dat het visuele hulpmiddelen zijn die goed aansluiten op wat je op dat moment vertelt. Je kan bijvoorbeeld niet een appel afbeelding hebben op de screen, maar een ei in je hand. Terwijl je moet vertellen over die appel. Of… je vertelt over een rouwdienst, heel emotioneel verhaal, maar je lacht! Alles moet consistent zijn.

#2 Oefen – bereid je goed voor.
Oefening zorgt voor perfecte prestaties. Vergelijk presenteren met een repetitie of tentamen die je moet maken op school. Als je niet (optijd) oefent en voorbereid hierop, is de kans groot dat je een onvoldoende scoort. (Begrijpelijk) oefenen is het grootste ding dat je kunt doen om je prestaties te verbeteren. Zo ook bij presenteren. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om voor te bereiden.

#3 Vertel verhalen
Alle presentaties zijn een soort theater. Vertel verhalen en anekdotes om punten te illustreren. Het helpt allemaal om jouw presentatie effectiever, begrijpelijker en memorabel te maken. Gebruik ook realistische voorbeelden. Zoek het niet ver! Kijk naar situaties die jij hebt meegemaakt of vrienden, familie en ga zo maar door.

#4 Weet welke slide volgt
Wanneer je presenteert moet je altijd weten welke slide de volgende is. Het klinkt erg krachtig als u zegt: “Op de volgende slide [je klikt verder], zal je zien dat …”, in plaats van een periode van verwarring wanneer de volgende slide verschijnt. De overgang moet duidelijk zijn.

#5 Zorg voor een back-up plan
De wet van Murphy is normaal van toepassing tijdens een presentatie. Technologie werkt niet, stroomuitval, projector doet raar, morst water op je laptop, te weinig stroomkabels, geen luidsprekers, presentatie wordt vreemd weergegeven op de laptop – dit zijn allemaal dingen die zijn gebeurd in presentaties die ik heb gegeven.

Zorg voor een back-up plan. Neem de volgende items mee – je slides uitgeprint hebben, een CD of USB stick, een (reserve) laptop met de presentatie erop. Voor het geval het misgaat.

Weet je wat ik zo raar vind? Wanneer je back-ups hebt, gebruik je ze zelden of nooit!

Ik hoop dat je wat aan deze effectieve technieken hebt gehad. Indien wel, schroom niet om ze toe te passen.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met mij.

BONUS! – in Maart 2020 verzorg ik een 3-daagse Presentatietechnieken Training: “Maak presenteren jouw Masterpiece!” – Wil jij meedoen? Maak kans op een vette korting! Maak contact met mij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *