NEPPE mensen creëren NEPNIEUWS. Hoe herken je nepnieuws?

Wij hebben veel meer te maken dan alleen het Coronavirus! En dat is onnodige chaos en leed creëren binnen de samenleving door nepnieuws. Hoe kan jij nepnieuws herkennen? In deze blog deel ik enkele manieren.

Nepnieuws is misleidende en onjuiste informatie in de vorm van een nieuwsbericht, die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Nepnieuws is niets nieuws! Hoewel het al jaren circuleert, krijgt het de laatste tijd heel veel aandacht, dankzij de manier waarop we informatie consumeren. Eigenlijk, is het ook niets om bang voor te zijn. Want met de juiste tools en informatie kan iedereen nepnieuws van op afstand al zien.

Nepnieuws gaat eerder viraal
Waarom? Misschien omdat opvallende koppen (titels) in onze feeds voor sociale media het ons gemakkelijker maken om inhoud te delen dan te evalueren of zelfs te lezen. Dit is wat ook ook vaak zie op facebook van mensen die mogelijke nepnieuws delen: “Ik weet niet of het waar is hoor. Maar ik deel het!” Mensen accepteren eerder informatie die hun overtuiging bevestigt en wijzen informatie af die dat niet doet. Hieraan kunnen wij echter niet veel doen.

We moeten ons dus verdedigen tegen bedrog. Om goed en slecht nieuws bij te houden, moeten we als lezers wat extra werk inzetten. Hier is hoe:

Wij kunnen onszelf niet helemaal vrijmaken van nepnieuws. Maar we kunnen het wel beperken. Dit, door de simpele stappen hierboven te volgen. Ik sprak met enkele middelbare studenten hierover. En eentje zij: “Het is heel lastig. Het brengt me in de war. Je weet niet wat je wel en niet moet geloven. Het zijn neppe mensen die nepnieuws creëren .”

Voor het gemak plaatste ik een post op mijn facebook pagina om te vragen welke online nieuwssites de meest betrouwbare zijn. En dit is de top 3: DWT Online, Startnieuws en GFC nieuws. Welke is jouw meest betrouwbare nieuwssite?

Laten wij gezamenlijk nepnieuws indamme! Ik heb mijn deel al gedaan door jou wegwijs te maken.

Bronnen:

Blog image: NRC.NL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *