Dawsa: “Best doen voor mezelf en iedereen trots maken”

De tweede kandidaat die belicht wordt in de Q & A Young Politics Series, is de 27-jarige Priscilla Kiema Dawsa. In de samenleving is ze bekend als “Pukusjani”. Ook Dawsa maakt haar debut in de politieke arena, namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij, ABOP . Maar wie is deze dame nou precies?

Dawsa, wat voor werk doe je allemaal?
Nou, ik ben beleidsmedewerker bij het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MINOWC). Verder freelance ik als tourgids en doe ik nog andere bijverdiensten.

Beschrijf jouw gezinssituatie.
Wel, ik woon ongeveer 8 jaren samen met Rephael van Hekelen. We hebben 2 zonen, Chevaughn en Kheiron van Hekelen.

Wat zijn jouw hobby’s?
Mijn hobby’s zijn zingen, dansen, eten, zwemmen, dichten en nog een paar andere dingen.

Vertel, wie is Dawsa eigenlijk?
Wel, kort gezegd… Ik ben een jonge Surinaamse marron vrouw die haar energie en kennis wilt inzetten om ervoor te zorgen dat haar persoonlijke groei ook de groei kan worden van de jongeren in de omgeving. En dit zal betekenen ook Suriname.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in je leven.
…. [Zucht]…. het overlijden van mijn oudere broer, John Dawsa.

Kan je aangeven hoe je hiermee bent omgegaan?
Simpel, ik probeer zijn legacy voort te zetten. Mijn broer heeft vanaf de schoolbanken mijn moeder ondersteund. Hij verkocht tijdens zijn studiejaren schaafijs en yoghurt om me mama te ondersteunen.

Hij was ook artiest, zong in Maranatha koor, en kreeg daardoor de kans om naar Nederland te gaan. Hij heeft daar zijn studie afgemaakt (bleef ons in Suriname ondersteunen) en heeft gewerkt in Nederland. Ook heeft hij in het leger gediend bij de luchtmacht.

Hij zei mij altijd dat ik kan worden hoeveel dingen ik wil zijn, zodra ik ervoor zorg dat ik geen van de dingen afjaste. Mijn best doen op school als hem, was dus een goede motivatie.

Advertentie

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in je leven.
Wel, ik zou zeggen de geboorte van mijn zonen en het aantal motivatiesessies dat ik jaarlijks uitvoer.

Wat voor invloed heeft dit in je leven gehad?
Doordat ik moeder ben heb ik altijd een reden om in leven te zijn en door te zetten. Door jongeren en hun ouders te motiveren blijf ik zelf gemotiveerd.

Wat doe je graag wanneer je gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Nou, ik vraag gewoon motivatie op Facebook hoor. Bij een super slechte dag bel ik een van me ouders op.

Waarvoor kan je ‘s nachts wakker worden?
Zoooo…. podosiri en old-school muziek.

Advertentie

Wat is je mooiste herinnering?
Mijn mooiste herinnering is een compliment krijgen van Louise Wondel. Mijn guru. Ze zei me in CCS dat ze als nicht trots is op hetgeen ik deed.

Noem 1 ding op jouw bucketlist?
Dat is een plek voor me jongens waar ze kunnen opgroeien tot volwaardige burgers. Dat is op mijn bucketlist 🙂

Kijk om je heen – Wat zou je graag willen verandere?
Wel, de situatie van jongeren in het algemeen. Ik ben een van de jongeren die in de ghetto is opgegroeid. En het is niet makkelijk. Ik zou graag meerdere jongeren willen zien die hetzelfde ervaren zodat we elkaar kunnen helpen om het beste te maken van onszelf.

Wat is je levensmotto?
Ik heb een paar. Deze heb ik zelf: “I no kan druk da y’ don.” Ook houd ik van deze: “learn to teach.” Ik doe me best voor mezelf en ik maak iedereen trots.

Dawsa is op nummer 9, op de lijst van Paramaribo voor ABOP.

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q & A. Dinsdag 28 april 2020 volgt de derde Q & A. Rararaaa…. over wie gaan wij lezen? Klik hier en volg mij op facebook om op de hoogte te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *