Joyce: “We presteren teveel ondermaats”

25 mei 2020 – Vrije en geheime verkiezing in Suriname. Middels deze Q & A Young Politics Series maak jij op een persoonlijke manier kennis met verschillende kandidaten, van verschillende partijen, uit verschillende districten. In deze editie lezen we meer over Joyce Dorothy Williams , van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA). Wie is deze 47-jarige mevrouw in de politieke arena?

De laatste tijd zeg ik met trots bijna 50 jaar. Met Gods Genade straks 48 jaar. Met een paar beginnende grijze draden. Niet meer zo fit als vroeger, maar met nog steeds voldoende geloof in mezelf. Sterker uitgedrukt een geloof dat door niets wordt beperkt.

Joyce, wat voor werk doet u allemaal?
Ik ben formeel ambtenaar, maar ik word door de overheid niet ingezet. Mijn tijd gebruik ik anders. Ik help heel vaak kosteloos studenten met hun thesis. Mijn enige vrijwilligers activiteit op dit moment is t.b.v. de stichting onderwijs der E.B.G.S. Verder geef ik 1 keer in de week op L.B.O. nivo les in het vak Levensbeschouwelijke Vorming. Dat is niet kosteloos… maar eerder kosten vergoedend gezien de afstand die ik moet afleggen. Ik ben ondernemer in wording 🙂

Beschrijf uw gezinssituatie.
Nou, ik ben na een relatie van 20 jaar, waarvan 10 getrouwd, gescheiden van de vader van mijn kinderen. Gelukkig niet teleurgesteld in de liefde; God bracht een andere levenspartner op mijn pad.

Ik heb 3 zonen, eentje van bijna 21, 19 en bijna 17 jaar. De relatie met mijn zonen is zo spannend….. want we knokken veel. Ze vinden me streng en zelfs bazig in mijn opvoeding. Ik begrijp dat tranga ne tya kaw gwa pen. Maar ik geloof er nog altijd in dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Ik geef ze nu meer ruimte om fouten te maken voordat ik weer inkom. Als moeder ben ik trots op al mijn zonen, vooral hun vermgen tot zelfreflectie. Ik had graag een dochter erbij maar uiteindelijk zeg ik “Gado sab saide a no gi asi tutu.”

Wat zijn uw hobby’s?
Mijn hobby’s? Hhmm… van me jeugdjaren af houd ik van kokkerellen. Ik keek laatst door mijn collectie kookboeken en ik kwam mijn receptenschrift tegen dat ik aanlegde toen ik rond de 16 jaar was. Uit receptenboeken overschrijven was vermoeiend, want je kon het boek maar voor een paar dagen lenen. Maar je wilde dingen uit proberen dus je bracht het offer.

Tegenwoordig kan ik uren naar kook en bak video’s kijken via Youtube en opslaan wat ik van belang vind. Tijdschriften met recepten bewaar ik ook en ik heb een zus die van alles en nog wat aan kookboeken opstuurt.

Verder ben ik altijd te vinden voor een dansfestijn of een concert. Ik houd van muziek – geen speciale voorkeur hoor, alles met een goede tekst en een mooie beat doet het aardig. Ik heb wel wat favoriete artiesten:

  • R & B – John Legend
  • Reggae, is nog altijd Bob Marley en Gregory Isaac
  • Kaseko muziek – Naks kaseko en kawina LoCo.

Ik ga ook behoorlijk los op de muziek van Jeff Pocornie. En vanaf ik heb ervaren wat “Gwenti lobi” met mij doet ….”ay pina yu” hahaha… you have to experience it to just want to stay. Carlos Aaron is ook mijn favo artiest. Spaanstalige teksten zijn voor mij nostalgisch en op een Juan Luis Guerra zing ik huizen ver mee.

Ja, ik hou ook van zingen 🙂

Vertel, wie is Joyce eigenlijk?
Zooo…. ik ben vrij zelfstandig, ik droom groot maar realistisch. In materieel opzicht lukt het vrijwel altijd om mijn plannen te realiseren. Ik ben bedrijfseconoom op doctoraal nivo. Ik kan heel goed multi-tasken. en daardoor heb ik op vrij jonge leeftijd maatschappelijk veel bereikt. Mijn emotioneel en spiritueel rijpings proces hield geen gelijke tred met mijn maatschappelijke groei. Maar ach… wanneer je ontdekt dat je er nog niet bent, dat er nog een next level van groei is, dan denk je van ok…. Wel wat als ik dit eerder wist….and then again… Gado sab saide a no gi asi tutu. Behalve econoom ben ik ook Jurist op master nivo.

Ik ben ervan overtuigd dat ik nog niet tot volle wijsheid ben van mijn spiritual journey, but I am enjoying the ride. Mijn waarden zijn hard werken, gebruik je energie positief. Besteed tijd en aandacht aan mensen die het waarderen. Geef je ten volle als je in iets gelooft. Daag jezelf uit, obstakels moet je opruimen. Maak iedere dag beter, lach veel doe gewoon waar je zin in hebt en geniet van jezelf – is ook mooi.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in uw leven.
Hhmmm…. mijn scheiding zou je als een dieptepunt kunnen beschrijven. Achteraf wil ik niet spreken van een dieptepunt want alles is goed! Laat dus gaan! Dingen gaan zoals ze gaan moeten … immers, ben ik nu wie ik ben mede door die relatie. Ik heb uit het totaal proces geleerd. Met name om heel trouw aan mijn eigen waarden en normen te blijven.

Raak niet in de waar tussen wat je omgeving van je verwacht of je eigen beeld van wat behoort te zijn, en wat je eigen gevoel je ingeeft. Zielig doen helpt niet, stel je grenzen vast, en bewaak ze ook. Het spijtige van de scheiding, het effect dat het heeft gehad op onze kinderen. In dat opzicht is het een dieptepunt.

Hoe bent u hiermee omgegaan?
Wel, van mijn vader heb ik ooit het advies gekregen dat als ik ooit met mezelf overhoop zat moest ik iets doen waar ik nooit spijt van zal hebben. Met dit in gedachte heb ik me energie, zoveel als mijn bewustzijnsnivo toen rijkte, gestopt in productieve zaken. Zo ben ik het overkomen en ieder positief resultaat, hoe klein ook, mij een enorme heeft gegeven, mij sterker en gelukkig heeft gemaakt.

Advertentie

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in uw leven
Een hoogtepunt is de geboorte van mijn kinderen, allemaal uniek.

Wat voor invloed heeft dit in uw leven gehad?
Nou, wat er ook omging in mijn leven – mijn kinderen zijn de constante factor. Voor hun ben ik nog harder gaan werken. Voor hun wil ik het beste. Omdat zij het beste uit mij als moeder hebben gehaald.

Wat doet u graag wanneer u gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Een slechte dag, hmm…. dan ga ik het gebeurde overdenken. Ik heb dan hele intensieve gesprekken met mezelf… ik verwijt mezelf me eigen stommiteit en in dat soort gevallen kan ik vervallen in snoepen. Was het iets dat ik niet kon overzien, dan ga ik googelen erover. Heeft iemand me onterecht diep gekwetst ga ik een potje huilen of ik ga vreselijk schelden.

Ben ik gedemotiveerd dan ga ik na wat ik anders kon hebben gedaan. Als ik mezelf oppep ga ik meestal bakken of koken want dan ben ik redelijk ontspannen, helder en scherp over het gebeurde. Ik overzie alle aspecten, ik analyseer ze en neem een besluit. Hoeft niet het pasklaar besluit te zijn maar voor dat moment sluit ik af en ga ik door.

In de praktijk merk ik dat doordat ik doorga men het idee heeft dat ik me niet druk maak…. Neen!! Ik ben met de uitvoering van me besluit bezig en als ik along the way weer moet bijstellen doe ik dat.

Faiz Enfuego lanceert moederdag lied en clip “MAMA”.
Klik hier om de clip te bekijken.

Waarvoor kunt u ‘s nachts wakker worden?
Hahaha… al vanaf het begin praat ik hierover hoor, Ruiz! Natuurlijk om te bakken en te koken – ik blijf geïnspireerd. Jaaa, ook om te eten maar dan moet het echt mijn lievelingssnack zijn.

Wat is uw mooiste herinnering?
Mijn mooiste herinnering is een Moederdag ontbijt, klaargemaakt door mijn hele jonge zonen toendertijd. Ze hebben de tafel gedekt en zelfs cake gebakken. Ze hebben me geblinddoekt naar de tafel geleid. Ik was zo trots op ze.

Noem 1 ding op uw bucketlist.
Gewoon een hint… dat is een hearts desire waar ik nog steeds aan werk. Als het uitkomt vertel ik het wel 🙂 Work in silence and let succes be the noise!

Kijk om u heen – Wat zou u graag willen veranderen?
Nou, dat mensen meer in zichzelf gaan geloven en de energie, de kracht die ze hebben, stoppen in hun next best thing. We presteren teveel ondermaats op vele gebieden…. in de economie, op school, binnen de regering, noem maar op. Zelfs in ons privé leven zijn we soms te bang om het geluk dat ons toelacht te pakken.

Wat is uw levensmotto?
God geeft Kracht naar Kruis – dus alles zal mede ten goede werken als je gelooft.

Joyce Williams is op nummer 1 (lijsttrekker), op de lijst van Wanica voor SPA.

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q & A. Vrijdag 8 mei 2020 volgt de zevende Q & A. Rararaaa…. over wie gaan wij lezen? Klik hier en volg mij op facebook om op de hoogte te blijven.

One thought on “Joyce: “We presteren teveel ondermaats”

  1. Heel mooi geschreven sisa.
    Een instelling, waar je zaken die soms onmogelijk lijken, wel mogelijk kan maken.
    Ik blijf je volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *