Imran: “Ik leefde jaren in onzekerheid.”

Op wie ga jij stemmen bij de komende vrije en geheime verkiezing in Suriname? Deze Q & A Young Politics Series belicht verschillende kandidaten van verschillende partijen – gericht op de persoonlijkheid. In deze editie lezen we meer over Imran Moehammad Taus, van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU). Wie is deze 36-jarige energieke debutant in de politieke arena?

Imran, waar werk je en studeer je nog?
Ik ben werkzaam als Beleidsadviseur bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SOZAVO). Wat betreft mijn studie heb ik een Master in Politicologie gedaan aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Beschrijf jouw gezinssituatie.
Nou, ik woon samen met mijn vriend en zorgen wij ook voor 2 lieve honden Tommy (16 jaar) en Konan (8 jaar).

Wat zijn jouw hobby’s?
Hobby’s? Zoooo….. De afgelopen 10 jaren heb ik mij naast mijn studie, of werk, altijd met veel plezier ingezet in allerlei maatschappelijke organisaties. Dat is dus mijn vrijetijdsbesteding geworden. Voor Corona was ik nog weleens in de gym te vinden, maar nu met de campagne ga ik dagelijks huis-aan-huis en dat houdt me ook wel fit.

Ik kijk ook graag naar Films en TV series, maar ben daar wel erg selectief in. Ik hou van waargebeurde verhalen en politieke TV series, zoals House of Cards, Scandal en Borgen – heb ik al een paar keer bekeken en blijven een aanrader.

Van iets andere orde is RuPaul’s Drag Race, een geniaal bedacht programma met een overload aan creativiteit waar ik na 11 seizoenen nog steeds niet van verveel. Het is een soort ‘America’s Next Top Model’, maar dan voor Drag Queens en vele malen leuker.

Vertel, wie is Imran eigenlijk?
Wel, ik ben een kritische maar creatieve optimist. Ik vind het belangrijk dat zaken tot in detail verzorgd zijn en vraag ook van teamleden om tot het uiterste te gaan. Ik ben best huiselijk, maar op een goed feestje ga ik los.

Ik hou van latin, house, pop, maar een stevige bigi poku, bhaitak gana of wintipoku houden mij ook niet van de dansvloer af.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in je leven.
Hhhmmmm…. Nou, bij het afronden van mijn master opleiding ben ik gezakt, omdat ik het wetenschappelijk schrijven niet goed in de vingers had. Het gevolg was dat ik een jaar langer in Nederland moest blijven en een nieuw onderzoek moest doen.

Hoe ben je hiermee omgegaan?
Het was behoorlijk zuur! Ik heb eerst flink gehuild, maar met de support van mijn ouders, familie en vrienden heb ik mij snel kunnen herstellen. Ik ben me toen gaan focussen op de nieuwe situatie, heb de gym ontdekt en heb weer wat bijbaantjes opgepakt.

Ik heb ook gebruik gemaakt van de extra tijd om mij voor te bereiden op een nieuw onderzoek, het schrijven van een goede scriptie en mijn politieke carrière. In dat extra jaar heb ik veel meer tijd doorgebracht met mijn vrienden en heb heel bewust genoten van alles wat ik voorlopig ‘voor de laatste keer’ zou meemaken.

Advertentie

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in je leven.
Hoogtepunt… Na regen komt zonneschijn en het succesvol afronden van mijn opleiding Politicologie was daarom een hoogtepunt, maar gekozen worden tot DNA lid zal deze zeker vervangen. Nadat ik het resultaat had aangehoord ben ik eerst buiten op een bankje gaan zitten, om het tot me te laten doordringen en ben daarna meteen gefietst naar het SLM kantoor om een enkel ticket te boeken.

Drie weken later op 25 november 2015 (toevallig de goedkoopste 1-way ticket op die datum) stond ik op Zanderij ready steady om mijn passie achterna te gaan.

Wat voor invloed/effect heeft dit in je leven gehad?
Het gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost en de opgedane ervaring heeft mij veel meer inzicht gegeven in bestuurlijke processen. De drive die ik toen ervaren heb, heeft mij ook gemotiveerd om anderen te pushen om meer uit zichzelf te halen. Als ik het kon, kunnen anderen het ook.

Wat doe je graag wanneer je gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Zoooo… Als ik mijn motivatie kwijt ben zit ik even een dag in een dip, maar kom daar na een nachtje slapen weer snel bovenop. Ik lucht me hart bij mijn partner, kijk ook weleens naar motivatie video’s op youtube, die vaak cliché zijn maar soms net de juiste wake up call geven om me te herstellen.

Ik ben een grote fan van Beyonce, niet alleen vanwege haar leuke liedjes, maar vooral haar streven naar perfectie in haar concepten. Een live concert of playlist op de achtergrond doet wonderen bij mij.

Advertentie

Waarvoor kan je ‘s nachts wakker worden?
Simpel hoor , Ruiz! Ik leef voor de politiek, dus voor een politieke discussie ben ik altijd klaarwakker.

Wat is jouw mooiste herinnering?
Eerlijk gezegd mijn coming out. Nadat ik jaren in onzekerheid heb geleefd, mij keer op keer heb voorbereid om het gesprek face to face met mijn ouders aan te gaan (wat er maar niet van kwam) heb ik op een avond de telefoon gepakt. Mijn vader nam de telefoon op en toen was er geen weg terug. Ik vertelde alsnog met een flauwe bocht, dat ik waarschijnlijk niet met een schoondochter thuis zal komen. De nuchtere en positieve reactie van mijn ouders heeft een grote last van mijn schouders afgenomen en mij gesterkt om met opgeheven hoofd verder te gaan met mijn leven.

Noem 1 ding op jouw bucketlist ?
Bucketlist? Ik hoop dat ik een keer naar het ‘Burning Man’ festival kan. Dat is een festival in de woestijn van Nevada waar ruim 70.000 bezoekers ter plekke een gemeenschap vormen en geheel zelfvoorzienend zijn. Lijkt mij een geweldige ervaring met zoveel excentrieke personen.

Kijk om je heen – Wat zou je graag willen veranderen?
Ik zou de ruimtelijke ordening van ons land willen aanpakken. Wij kunnen veel ruimer, efficienter en veiliger ons land inrichten. Met een goed doordachte inrichting kunnen wij voor onszelf een meer inspirerende omgeving creëren. Een paradijs die de hele wereld zou willen zien.

Wat is je levensmotto?
Komt goed!

Imran Taus is op nummer 2, op de lijst van Paramaribo voor PALU.

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q & A. Dinsdag 5 mei 2020 volgt de zesde Q & A. Rararaaa…. over wie gaan wij lezen? Klik hier en volg mij op facebook om op de hoogte te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *