Jacintha: “Moeilijk bloeien in een maatschappij, als je anders denkt”

Nieuwe kandidaten, verschillende partijen, hun persoonlijkheid – dit alles in de Q & A Young Politics Series. In deze editie lezen we meer over Jacintha Jong-A-Lock – Dundas van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU).  Wie is deze 39-jarige debutant in de politieke arena?

Jacintha, wat voor werk doet u allemaal en wat heeft u gestudeerd?
Zooo…. ik ben de directeur van de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT). Ik heb verder mijn doctoraal graad behaald aan de Anton de Kom Universiteit Suriname. Ook heb ik een master hierin gedaan aan de Erasmus Universiteit, via FHR.

Beschrijf uw gezinssituatie.
Ik ben acht jaar getrouwd met Dave Jong-A-Lock en wij hebben twee zonen, Nathan (12) en Alex ( bijna 10) Jong-A-Lock.

Wat zijn uw hobby’s?
Mijn hobby’s zijn: zingen, naar muziek luisteren, lezen, een goede discussie voeren, filosoferen, met mijn gezin tijd doorbrengen, in de natuur zijn. Ik geniet ook erg van mijn werk en in alle rust tijd met mezelf doorbrengen.

Vertel, wie is Jacintha eigenlijk?
Wel, ik ben een persoon die doelen stelt en bewust naar die doelen toewerkt. Ik ben positief ingesteld, respectvol, vriendelijk, maar ook zakelijk en waarnodig recht toe recht aan. Ik weet wat ik wil en ben daar heel duidelijk in. Ik kom altijd in opstand tegen onrechtvaardigheid. Ik help graag, maar dat betekent voor mij echt dat degene die ik help zelf al moet werken.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in uw leven en hoe bent u hiermee omgegaan?
Een dieptepunt…. Ik heb iedereen waarvan ik houd nog om mij heen en degenen die zijn voorgegaan zijn gaan rusten, dus echte dieptepunten ken ik niet. Ik geloof dat dingen gaan zoals ze moeten gaan en accepteer dat je als mens alles ‘goed’ kan doen en kan plannen, maar dat wij uiteindelijk niet alles in handen hebben. Ik probeer altijd het beste te maken van het leven.

Waar ik soms van wakker lig is dat het af en toe moeilijk is te bloeien in een maatschappij, als je andersdenkend bent. Het voelt soms aan alsof je steeds tegen muren opbotst. Gelukkig heb ik mij omringt door personen die net als ik de status quo niet als een gegeven aanvaarden en ook tegen zaken ingaan die zij als ‘krom’, onrechtvaardig en niet bevorderlijk of zelf schadelijk ervaren. Ik geloof ook dat GOD mij in alles bijstaat, ik put hier kracht uit.

Advertentie

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in uw leven.
Simpel! Mijn leven ervaar ik één en al als een hoogtepunt. Alles wat ik heb ervaren, heb bereikt, heb geleerd, heb gedaan ervaar ik als een zegen.

Ik ben elke dag blij, dankbaar en nog steeds zo enthousiast als een kind als ik in mijn auto rijd of mijn huis betreed. Maar ook als ik mijn werkplek binnenstap, omdat ik altijd denk mijn gunst het is je gelukt, je hebt dit echt kunnen bewerkstelligen. Je hebt een huis, een auto, een werk, een gezin…

Voor mij is niets snel of makkelijk gegaan, ik moest er echt hard voor werken en juist dat proces maakt het allemaal zo speciaal.

Wat voor invloed heeft dit in uw leven gehad?
Ik heb geleerd vertrouwen te hebben in het proces. Ik geloof dat als je je inzet, dus steeds je best doet bij alles wat je doet, niet om gezien te worden, maar gewoon omdat jij het beste uit jezelf wilt halen, het allemaal goed komt.

Wat doet u graag wanneer u gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Wel, ik zing! Ik zing als ik boos ben, ik zing als ik blij ben, ik zing als ik verdrietig ben, ik zing als ik gedemotiveerd ben. Ik zing altijd, soms luid op, maar ook in mezelf.

Faiz Enfuego lanceert moederdag lied en clip “MAMA”. Klik hier om de clip te bekijken.

Waarvoor kunt u ‘s nachts wakker worden?
Ahahaha… Ruiz! Echt niets, behalve crisis op het werk, crisis in het gezin of in de familie. Ik vergat te zeggen – ik houd van slapen. 😊

Wat is uw mooiste herinnering?
Zooo…. er zijn ontzettend veel mooie herinneringen, maar een meer recente heeft ermee te maken dat ik altijd heb gezegd dat ik tenminste 1 keer in mijn leven mijn ouders en mijn zusje samen met mijn gezin, op reis wilde meenemen. Ik ben heel erg blij en erg trots dat ik het vorig jaar samen met mijn man heb kunnen realiseren.

Noem 1 ding op uw bucketlist.
Een Phd. onderzoek doen. Yes!!!

Klik hier om te registreren.

Kijk om u heen – Wat zou u graag willen veranderen?
Er is een heleboel wat ik zou willen veranderen. In dit kader noem ik 2 zaken waaraan ik zou willen werken, namelijk:

  • Het ontwikkelen/bevorderen  van actief burgerschap bij Surinamers. Hier hoort het bijbrengen van algemeen geldende en acceptabele normen en waarden ook bij. Dit wil ik doen omdat ik ervan overtuigd ben dat Surinamers, als zij kritische assertieve burgers zouden zijn, zij de juiste instelling zouden hebben om bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname.
  • Het versterken van gezinnen. In een gezin dat versterkt is zijn de partners gelijkwaardig en worden kinderen ook als gelijkwaardig en waardevol gezien. De man en de vrouw (of andere samenstelling) zijn in zo een gezin, ready (emotioneel en materieel) om hun rol als ouders te vervullen. Kinderen krijgen een gedegen opvoeding en begeleiding en hebben dus een goed fundament. Ik denk dat hiermee een heleboel problemen, zoals huiselijk geweld inclusief kindermishandeling, thuis minder voor zouden komen.

Wat is uw levensmotto?
Bij alles wat ik doe stel ik mij de vraag: Kan/ga ik trots hierop zijn? Als het antwoord nee is, doe ik het niet!

Jacintha Dundas is op nummer 5, op de lijst van Wanica voor PALU.

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q & A. Zondag 17 mei 2020 is er een andere kandidaat. Rararaaa…. over wie gaan wij lezen? Klik hier en volg mij op facebook om op de hoogte te blijven.

De hele maand Mei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *