Jo-ann: “De gedachte “ikke ikke” en de rest mag stikken moet weg”

De waarde van jouw stem. De vrije en geheime verkiezing in Suriname is om de bocht. Middels de Q & A Young Politics Series, richten wij ons op de persoonlijkheid van kandidaten. In deze editie lezen we meer over Jo-ann Sampono, van de Partij Pertjajah Luhur (PL). Wie is deze 27-jarige jonge dame in de politieke arena?

Jo-ann, wat doe je allemaal in het dagelijks leven?
Ik ben leerkracht op een Muloschool. In mijn vrije tijd lees ik graag nieuws (zowel nationaal als internationaal) zodat ik op de hoogte ben van wat zich afspeelt in de wereld.

Vertel, wie is Jo-ann eigenlijk?
Jo-ann is zachtaardig. Ik hou van grappen maken en van communiceren. Ik ben de mening toegedaan dat communicatie de manier van denken kan verbreden. Je kunt hierdoor ook een andere kijk op zaken krijgen.

Verder ben ik iemand die er niet van houdt om zaken af te jassen. Ik heb een hekel aan last moment dingen doen, omdat ik vind dat ik voorbereid moet zijn. Men zegt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ik kan heel chagrijnig overkomen of worden, als zaken niet geordend zijn. Ook ben ik, afhankelijk van de situatie, behulpzaam. Indien ik iets kan betekenen voor iemand, zet ik mij volledig in.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in jouw leven.
Een dieptepunt in mijn leven is het niet behalen van het toelatingsexamen op het Mulo. Ik was teleurgesteld en gedemotiveerd, maar na gesprekken te hebben gevoerd, ben ik het vanuit een andere perspectief gaan bekijken.

Ik heb er toen voor gekozen om met kinderen bezig te zijn. Ik vervolgde mijn studie op het CPI, de Hoofdakte en het IOL. Ondanks het feit dat ik meerdere keuzes had, koos ik voor het onderwijs, omdat dit dynamisch is.

Het vergt van de leerkracht dat die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Als wij kijken naar de situatie waarin wij beland zijn, vraagt het onderwijs dat wij zo snel mogelijk die mindshift maken van traditioneel onderwijs naar long distance learning. Jammer genoeg laten de faciliteiten nog te wensen over, maar we blijven optimistisch.

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in jouw leven.
De geboorte van mijn zoontje beschouw ik als hoogtepunt. Zijn geboorte heeft op alle factoren invloed gehad en daar ben ik zeer dankbaar voor. Ik ben het leven anders gaan bekijken door zijn komst. Ik hou nu rekening met zaken die ik vroeger als vanzelfsprekend aannam.

Wat doe je graag wanneer je gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Als ik een slechte dag achter de rug heb, ga ik brainstormen over wat er mis is gegaan en hoe ik dit anders aangepakt kon hebben. Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik probeer het vanuit het positieve te bekijken.

Soms is er zoveel negatiefs aanwezig, maar ik laat mij inspireren door het positieve. Daarom hou ik van quotes. Wanneer ik gedemotiveerd ben, ga ik opzoek naar quotes die mij kracht geven om door te zetten.

Waarvoor kan je ‘s nachts wakker worden?
Zooooo….. ik kan niet gemakkelijk uit mijn slaap gehaald worden, maar als de persoon erin slaagt, kan ik ‘s nachts wel wakker worden om te eten. Ik hou namelijk van lekker eten 🙂

Wat is jouw mooiste herinnering?
Simpel. Mijn mooiste herinnering is de geboorte van mijn zoontje.

Noem 1 ding op jouw bucketlist?
Hmmm…. een bezoek brengen aan The White House.

Kijk om je heen – Wat zou je graag willen veranderen?
Ik zou graag de mindset van mensen willen veranderen indien dat mogelijk is. Het is een proces dat jaren zal duren en gepaard gaat met veel praten/ bewustwordingscampagnes, maar ik ben de mening toegedaan dat dit hele mooie vruchten kan afwerpen.

Als de mensen zich ervan bewust worden dat samenwerken of hulp bieden een noodzaak is, zal het beter gaan met Suriname. Het “ikke ikke” en de rest mag stikken moet tot het verleden gaan behoren.

Wat is je levensmotto?
Doe goed en zie niet om; je linkerhand hoeft niet te weten wat je rechterhand doet. Help waar je kan, omdat je het goede dat je doet onverwachts en groots terugkrijgt. Als je altijd het positieve in het negatieve ziet, zal je merken dat je een ander mens wordt. Laat je niet demotiveren door obstakels. Laten deze een drive/motivatie voor je zijn to reach your GOALS. Respecteer ieders mening en wees altijd nederig naar je medemens toe.

Jo-ann Sampono is op nummer 2, op de lijst van Para voor ABOP (Lijstverbinding met PL).

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q & A. Deze editie is helaas de laatste editie. Het was mij een genoegen dit voor u te mogen doen, om op een andere manier kennis te maken met nieuwe/jonge kandidaten.

Ik ben Ruiz Kartoredjo, The InspiVator, waar groei en inspiratie centraal staan. Klik hier en volg mij op facebook om op de hoogte te blijven.

Hartelijk dank voor het lezen…. en blijf dit doen! #Lobi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *