Dora: “Blijf niet zitten janken”

Jouw stem is heel veel waard. Daarom moet jij een goed doordachte keus maken op 25 mei 2020 – de verkiezing in Suriname. In deze editie van de Q & A Young Politics Series kan jij meer te weten komen over de 46-jarige Dora Baisie, van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB).

Dora, heeft u een baan en studeert u nog?
Jawel, ik werk bij het Nationaal Archief Suriname (NAS). Hiernaast heb ik mijn studie weer opgepakt, De Nieuwe Leerkracht, omdat ik volledig bevoegd wil zijn.

Heeft u een gezin?
Ja, ik ben een alleenstaande moeder met 4 kinderen. Drie jongens en een meisje. Ze zijn alle vier “L” in het kwadraat – Lastig en Lief 🙂

Wat zijn uw hobby’s?
Nou, ik zou zeggen tuinieren, waar ik volledig tot rust kom. Lezen en uitgaan. Ontspanning buiten je huis is ook heel belangrijk.

Vertel, wie is Dora eigenlijk?
Zooo… om heel eerlijk te zijn een sterke vrouw die sterk op beide benen staat – in wind en weer. Sociaal, dienstbaar en onafhankelijk. Ik heb mijn kinderen ook op deze manier opgevoed. Ik kan niet altijd voor ze koken als ik uit huis ga, maar tref wel de voorbereidingen voor ze, waarbij de jongens en het meisje om de beurt koken en de afwas doen.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in uw leven.
Oeghhh…. wat een moment! Dat is het in as opgaan van mijn huis.

Hoe bent u dan hiermee omgegaan?
Wel, in het begin was ik echt radeloos. Bedenk even zelf dat je een gezin hebt zonder onderdak. Maar toen kwam acceptatie – want het is al gebeurd. Het een plek geven. De opvang was niet optimaal en dit gaf mij de drang om te gaan voor een betere leef- en woonsituatie. Niet alleen voor mezelf, maar ook anderen.

Advertentie

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in uw leven.
Zooo… ik heb zoveel. Wel, toen ik les moest geven in het binnenland en ik een stukje van mezelf kon terugvinden in de situatie. Omdat ik in contact kwam met mijn culturele achtergrond als marronvrouw. 

Wat voor invloed heeft dit in uw leven gehad?
Meer respect! Meer respect voor de vrouw in het binnenland. Het saamhorigheidsgevoel en hun verantwoordelijkheid voor elkaar en voor hun omgeving.

Wat doet u graag wanneer u gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Simpel! Ik lees. Dit brengt mij ook tot volledige rust. Hierna even reflecteren, kijken wat ik anders kon doen en dan verder gaan.

Waarvoor kunt u ‘s nachts wakker worden?
Een mooie romantische film. Soms, zodanig dat die film een traantje van me pikt.

Faiz Enfuego lanceert moederdag lied en clip “MAMA”.
Klik hier om de clip te bekijken.

Wat is uw mooiste herinnering?
Ahahaha… misschien raar, maar de Anansi tories van vroeger. Ik ben hiermee opgegroeid en mijn vader was die torie man.

Noem 1 ding op uw bucketlist?
Hhmmmm… een mooie cruisereis naar verschillende landen.

Kijk om u heen – Wat zou u graag willen veranderen?
Nou, als je iets wilt veranderen ga je niet aan de kantlijn blijven staan. Ik zou graag een ieder, in het bijzonder vrouwen, bewust willen maken van zelfredzaamheid en meer toegang tot onderwijs. Hiernaast ook jongeren bewust maken van hun talenten en hun kwaliteiten en ze te coachen, zodat ze de gegronde keuzes kunnen maken.

Wat is uw levensmotto?
Mijn levensmotto is: “Hoeveel keren je ook valt, blijf niet zitten janken en vragen waarom ik.”

Sta op. Denk aan de zon die ‘s morgens opkomt, maar weet dat hij in de vooravond weer moet ondergaan. Het is een cyclus. Pijn voelen om te weten hoe pijn aanvoelt. Ongelukkig zijn, om te werken naar meer geluk. Na regen komt zonneschijn.

Dora Baisie is op nummer 2, op de lijst van Para voor HVB.

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q & A. Vrijdag 1 mei 2020 volgt de tiende Q & A. Rararaaa…. over wie gaan wij lezen? Klik hier en volg mij op facebook om op de hoogte te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *