Houd je naam hoog in waarde! Hoe?

Stel, je bent in een conversatie met vrienden. Een van ze noemt een naam en jij reageert met “Wie hij? Nee nee!” of “Jullie gaan die dame in dienst nemen? No way!”. Waarom zo een reactie? Het gaat allemaal om de reputatie die bij de naam hoort – wat jij hebt geobserveerd of meegemaakt. De naam heeft dus weinig waarde in de ogen van anderen. In deze blog deel ik drie manieren hoe jij je naam hoog kan houden.

Jouw naam is het meest waardevolle bezit. Denk even erover na. Elke dag worden gemiddeld 80 miljoen keer, namen gezocht via Google. Wanneer bedrijven of organisaties opzoek zijn naar nieuw talent, gaan de meesten eerst hun eigen onderzoek doen op het internet. En wat ze hier tegenkomen kan best enorme invloed hebben op het maken van een keuze. Wil jij jouw kansen vergroten? Houd je naam hoog in waarde door alvast dit te doen:

Doe sociaal werk
Laat mij dit verduidelijken. Sociaal werk doen betekent niet alleen dat je alles gratis doet. Soms kan het zijn dat je voor je goede daden, tijd en moeite, wordt vergoed. Trouwens, wat jij ervoor terugkrijgt is meestal niet in geld uit te drukken, maar kan zijn in vergroten van jouw (professioneel) netwerk, (gratis) trainingen, skills en ervaring opdoen doordat je bepaalde werkzaamheden verricht. Persoonlijk, heeft dit heel veel bijgedragen aan mijn carrière.

Positieve social media aanwezigheid
Heel veel mensen zijn nu op social media. Of het nou Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok of LinkedIn is. Ja, het is jouw profiel. Ja, jij kiest ervoor wat je post. Weet dat, alles wat je post invloed heeft op de indruk die men gaat hebben over jou. Bewust of onbewust, zo gaat het eenmaal. En natuurlijk zijn de gevolgen voor jou alleen.

Wees jezelf
Dit is in het verlengde van het vorig punt. Waarom zou jij je anders voordoen dan je eigen “ik”? Blijf nogsteeds jezelf, maar met de achterliggende gedachte “Wat voor meerwaarde kan ik creëren door mezelf daar buiten te zetten?” Trouwens, meewaarde creëren draait om iets doen met een positieve bedoeling. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als je elke dag berichten zag met alleen maar scheldwoorden? Ik zou die mensen blokkeren. Want het draagt niet bij aan mijn ontwikkeling!

Natuurlijk zijn er meer manieren. In deze blog hou ik het op deze drie die ik zelf toepas. Het is dus bekend dat ons leven gebaseerd is op keuzes. Zo ook als jij ervoor kiest om meerwaarde te creëren voor jouw naam. Zorg ervoor dat het resultaat van jouw handelingen positieve associaties (indruk) opwekt. Anders word jij de dupe van je eigen val.

Houd je naam hoog in waarde!

Blog image: hec.edu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *