Opzoek naar business ideetjes? Volg deze stappen!

Leuk om te zien hoe zoveel mensen hun eigen business starten in deze COVID periode. Van cinnamon rolls tot heerlijke gerechten en Es teler, maar ook de verkoop en levering van groenten en fruit. Aan de andere kant kom ik ook veel mensen tegen die graag iets willen beginnen, maar niet weten wat en hoe. In deze blog deel ik 4 stappen die je kunt doorlopen om tot een business idee te komen.

Persoonlijk heb ik deze stappen ook doorlopen. Heel uitdagend, maar wel de moeite waard om bewust tijd hiervoor uit te trekken. Ga je echt hiermee aan de slag, stel ik voor om jezelf te plaatsen in een rustige ruimte, pak pen en papier, adem diep in en uit en zeg “Okay, let’s do this!”

#1 Waarom wil je een business starten?
Ik heb mensen hierover gesproken en een groot deel zegt veel geld ermee te verdienen. Naar mijn inziens is dit een onbewuste “waarom.” Door jezelf deze vraag te stellen ga je opzoek naar de dieperliggende gedachte hierachter. Van mij is bijvoorbeeld: “Ik wil het makkelijker maken voor studenten om succesvol(ler) te zijn in hun studie” of “het creëren van meer banen en stageplekken voor studenten.” Natuurlijk wil ik financieel super stabiel zijn. Dit is voor mij iets lager op de lijst.

#2 Waarin ben je goed?
Doen aan zelfkennis is zeer belangrijk als individu, omdat je vele kanten hiermee kunt opgaan. Ook wanneer je opzoek bent naar een business idee. Wat zijn de zaken waarin je goed bent? Bijvoorbeeld presenteren, werken met Excel, of misschien kan je normale dagelijkse gerechten op een andere manier klaarmaken. Vind je het leuk om met jongeren of ouderen bezig te zijn…. kortom, jezelf onderzoeken.

#3 Kijk om je heen. Welke uitdagingen zie jij?
Ik praatniet graag over problemen. Laten we ze zien als uitdagingen. Bij dit punt hoef je het eigenlijk ook niet te ver te zoeken. Wat heb jij meegemaakt? Of misschien je vrienden of iemand uit de familie? Wat voor uitdagingen zie jij in jouw buurt of district? Maak een lijst zo lang als mogelijk.

Nadat je deze lijst hebt opgemaakt kies je dan een top 5, hieruit een top 3 en vervolgens kies je één waar jij je het dichtstbij voelt – die jij leuk vindt om graag een business op basis daarvan op te zetten.

#4 Het idee
Nu je een top uitdaging hebt gekozen is het nu tijd om jezelf af te vragen: “Wat ga ik precies doen?” Stel je hebt al een business. Wat zou je aanbieden om die gekozen uitdaging aan te gaan? Welke producten of diensten? Het us mogelijk dat je hier ook op een aantal ideetjes komt. Het ligt volledig aan jou.

Ik hoop dat je met deze stappen op enkele ideetjes komt. LET WEL: uitdagend, maar wel de moeite waard. Alles begint met slechts een idee. Wanneer je dit hebt ga je dan naar fase 2 om het idee uit te werken. Hierover praten we dan een andere keer.

Als je hulp nodig hebt weet je mij te vinden. Succes met het doorlopen van de stappen “toekomstige collega” 😉

Blog image: ikgastarten.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *