Wat als het jouw dochter, zus of mama is?

De Surinaamse samenleving is wederom opgeschrikt geworden door een verkrachtingsschandaal waar een 22-jarige jongedame het leven heeft gelaten. Elke keer is er een teveel! En als man raakt het mij ook enorm. Ik zal het niet hebben over dit specifiek geval, maar algemeen over de topic “verkrachting” in Suriname. Heel vaak zijn mannen de daders.

Laten wij stilstaan bij (enkele) gevallen die zich hebben voorgedaan de afgelopen maanden. Zet je gordelriem stevig vast! Ik schrok ook toen ik dit alles tegenkwam.

Ik ben tijdens mijn research een onderzoeksrapport tegengekomen getiteld: “Landelijke gezondheidsenquête onder vrouwen (voor Suriname)”.  Dit onderzoek werd in 2019 verricht in opdracht van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). In dit rapport is er een onderdeel waar er gesproken wordt over seksueel geweld tegen vrouwen, door veelal mannelijke (niet)partners. In het kort geeft een groot deel van de ondervraagde vrouwen aan seksueel  geweld  te hebben  ervaren,  waaronder gedwongen  geslachtsgemeenschap,  poging  tot  gedwongen geslachtsgemeenschap en ongewenst betasten, op enig moment in hun leven door een partner en/of een persoon die geen partner is.

Klik hier voor meer informatie!

Wist jij dat ons mooi land, Suriname, in de top 10 (volgens de World Population Review) staat van landen met de meeste (geregistreerde) verkrachtingsschandalen. Concreet – we staan op nummer 7! NUMMER ZEVEN, WERELDWIJD!!! Als dit jou niets zegt, dan weet ik niet wat wel.

Heren, we hebben GEEN ENKELE REDEN om over te gaan tot verkrachting. Het is ten strengste verboden! Seks zonder toestemming is verkrachting! Ga niet stoer doen om (bijvoorbeeld) jezelf en vrienden te bewijzen dat jij “de hele meneer bent.” Jij gaat alleen staan voor de consequenties. Als je ooit eens (bewust) met die gedachte hebt gelopen – haal het uit je hoofd. Stel jezelf alleen deze vraag: “Wat als het mijn dochter is? Zus of mama?

We kunnen beter dan dit! Nu worden alle mannen onder een vergrootglas geplaatst, wat begrijpelijk is, en deze zware last ook moeten proberen weg te werken. Want wij zijn ook deel van het mannelijk geslacht en weten hoe het dient te zijn. Niet volmaakt, maar proberen het allerbeste. Als partner zit ik ook vol angst. Waarom? Wat als er een keer wordt ingebroken in ons huis, ik wordt vastgekneveld en vlak voor mijn ogen wordt mijn partner verkracht door iemand anders? Het is om gek te worden!

Vrouwen, onze bloemen, middels deze blog wil ik jullie ook aangeven dat wij (de “goede” mannen) er voor jullie zijn. Misschien niet op een openlijke manier, maar we zijn er! Sorry voor de onacceptabele gedragingen die mijn collega’s vertonen tegenover jullie. We zitten samen erin! Hoe denk jij dat wij dit maatschappelijk probleem (duurzaam) kunnen aanpakken/oplossen?

PS: Deze blog is slechts ter inspiratie en bewustwording.

2 thoughts on “Wat als het jouw dochter, zus of mama is?

  1. geweldig dat het weer onder de aandacht wordt gebracht, maar de Surinaamse samenleving is een samenleving van hypes. Hopelijk is dit niet een van ze en dat alle betrokkenen om de tafel gaan zitten voor een structurele aanpak. een van ze is gewoon zwaarder straffen als voorbeeld

  2. bewustwordings programmas of korte filmpjes in de talen en dialecten gesproken in Suriname en zoals je zegt aangeven dat het ook hun familielid kan zijn of zelfs hun kind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *