Problemen zijn tijdelijk. Suïcide is permanent!

Het moment toen ik op facebook zag dat heel veel mensen haar foto deelden, nam ik een kijkje op haar profiel. Leuke jongedame, 18 jaar. En ja, zij heeft gekozen om er een eind te maken aan haar leven. Nogmaals. Elke keer is er eentje teveel! Maar nu gaat het om suïcide – zelfmoord. Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik kan wel bijdragen wat binnen mijn potentie ligt. In deze blog deel ik wat feiten en natuurlijk stappen die jij kunt ondernemen als je met suïcidale gedachten rondloopt (of als jij iemand kent die hiermee zit).

Weet dat jij niet de enige bent! Veel mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven zelfmoordgedachten. Het is geen karakterfout. Het betekent ook niet dat je gek of zwak bent. Wat het wel is, is dat je een zeer hoge druk van pijn of verdriet ervaart dan je nu aankunt.

Zoals ik eerder zei, jij bent niet de enige. Volgens de World Health Organization (WHO) sterven elk jaar bijna 800.000 mensen als gevolg van zelfmoord, ofwel één persoon per 40 seconden. Dat is ongeveer 8 personen in vijf minuten! Zelfmoord is een wereldwijd fenomeen en komt gedurende de hele levensduur voor. Er zijn aanwijzingen dat voor elke overleden volwassen persoon door zelfmoord, er mogelijk meer dan 20 anderen zijn die een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

In de Amerika’s wordt de top 5 aangevoerd door (1) Guyana; (2) Suriname; (3) Uruguay; (4) Verenigde Staten van Amerika en (5) Cuba. Wij staan dus op nummer twee. NUMMER TWEE!!!

Op dit moment kan het lijken alsof er geen einde is aan “geen geluk” voor jezelf. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je met hulp of assistentie suïcidale gevoelens/gedachten kunt overwinnen. Wat zou je dus kunnen doen? Hier deel ik 5 manieren.

Verwijder mogelijke manieren die jouw gedachten in actie willen omzetten
Hier kan je denken aan wapens, scheermessen, gramoxone of andere voorwerpen die je zou kunnen gebruiken om jezelf te verwonden of te doden. GET RID OF ALL OF THIS IMMEDIATELY!!!

Vermijd drugs en alcohol
Het kan verleidelijk zijn om in moeilijke tijden naar illegale drugs of alcohol te gaan. Als je dit doet, kunnen suïcidale gedachten veel erger worden. Het is van cruciaal belang deze stoffen te vermijden wanneer jij je hopeloos voelt of aan zelfmoord denkt.

Plan dagelijkse activiteiten
Activiteiten waar je in het verleden weinig plezier aan beleefde, kunnen een verschil maken, zoals naar muziek luisteren, naar een grappige film (bijvoorbeeld Mr. Bean) kijken of een keertje de ‘Waka Pasi” bezoeken. Of probeer eens iets anders. Omdat fysieke activiteit en lichaamsbeweging depressiesymptomen kunnen verminderen, overweeg dan wandelen, joggen, zwemmen, tuinieren of een nieuwe activiteit.

Blijf hoopvol
Hoe slecht jouw situatie ook lijkt, weet dat er manieren zijn om met jouw problemen om te gaan. Veel mensen hebben zelfmoordgedachten meegemaakt en overleefd, om later erg dankbaar te zijn. De kans is groot dat je je suïcidale gevoelens zult doorstaan, ongeacht hoeveel pijn je op dit moment ervaart. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt en probeer het niet alleen te doen.

Praat met iemand erover
Je moet nooit proberen om zelfmoordgevoelens te beheersen. Professionele hulp en ondersteuning van dierbaren kan het gemakkelijker maken om uitdagingen die zelfmoordgedachten veroorzaken te overwinnen. Er zijn ook tal van organisaties en steungroepen die je kunnen helpen omgaan met suïcidale gevoelens. Ze kunnen je zelfs helpen te erkennen dat zelfmoord niet de juiste manier is om met stressvolle levensgebeurtenissen om te gaan.

Wil jij toch met een deskundige praten die je helemaal niet kent? Neem aub contact op met je huisarts. Je kunt ook bellen naar PCS op het nummer 477190 of de criseshulplijn 114 (van maandag tot en met vrijdag van 7 uur ’s morgens tot 3 uur in de middag). Of bel 123 om in contact te komen met de Stichting Kinder- en Jongeren Telefoon.

Zelfmoord is geen optie! Er zijn wel genoeg opties om je uit de situatie te halen. Je hebt de potentie om dit alles te overwinnen.

Problemen zijn tijdelijk. Suïcide is permanent! Blijf nog in ons midden voor een mooie lange tijd.

Bronnen:

  • World Health Organization
  • Mayoclinic.org
  • Healthline.com

Blog image: SIAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *