Rhaidel: “We moeten een culinair-toeristische identiteit creëren voor Suriname”

Rhaidel Roelandt is 23 jaartjes jong. Hij is een kok, ondernemer, initiatiefnemer van het “Tesi Fu Sranan” concept en een Global Shaper. In 2013 is hij begonnen met bakken van cupcakes en taarten. Na enkele jaren is zijn passie voor de keuken gaan uitgroeien tot wat het nu is! Hij heeft nu een eigen onderneming, genaamd “Rhai’s Pastry & Catering” en richt zich niet alleen tot banket, pastry en catering, maar doet ook aan event planning en coördinatie.

Hiernaast verzorgt hij ook bakcursussen en trainingen en kookt zelf tot aan huis! Rhai’s Pastry & Catering heeft enkele weken geleden ook een eigen huismerk mogen introduceren, “Loetje’s”. De producten die momenteel hieronder vallen zijn onze verschillende varianten Granola’s en Likeuren.

In deze editie lezen wij meer over deze jonge ondernemer.

Rhai.. Wat doe je allemaal in jouw dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik bakker, cake artist en freelance kok.

Okay, en vertel nu eens… Wie is Rhaidel Roelandt eigenlijk?
Wie is Rhaidel, een vraag waarop ik ook nog niet echt een antwoord op heb. Maar hoe ik mij zelf zie is, een gepassioneerd en ambitieus persoon. Ik hou van lachen en ik zie mezelf graag in gezelschap met mensen met een soortgelijk karakter als mij en leuk humor.

Door mijn werk ben ik een beetje een foodie geworden, heerlijke nieuwe, exotische gerechten kunnen mij aan het dansen brengen. Enkele van mijn andere hobby’s zijn zwemmen, muziek en zingen. Alleen met het zingen kan ik niet heel veel mee, jammer genoeg!

Mijn hobby en nu full time werk krijgt ten alle tijden mijn volledige aandacht. Iets dat ik altijd minder vind is dat wij in Suriname nalatig en nonchalant kunnen zijn. In de Horeca ben je dagelijks met nieuwe mensen in de omgang, mensen die niet alleen wat bij je bestellen maar je inhuren om een dienst te verzorgen. Dus bij elke gelegenheid probeer ik zoveel mogelijk te luisteren naar mijn klanten, mezelf te plaatsen in hun schoenen en volgens alle Horeca enquêtes en standaarden te blijven werken en bovenal met gevoel en liefde.

Een goede communicatie zorgt voor een goeie samenwerking. De horeca in Suriname wordt gevoelloos gedaan… daar probeer en zal ik blijven proberen een verandering in te brengen.

Beschrijf 1 dieptepunt tot nu toe in jouw leven.
Zooo…. Een dieptepunt in mijn leven zou ik zeggen het heengaan van mijn grootouders. Zij zijn altijd een hele grote inspiratie geweest. Mijn opa was een hardwerkende man en was elke dag (écht elke dag!) bezig. Mijn liefde en creativiteit voor de keuken komt ook van hem. Mijn oma probeerde mij altijd wat bij te leren, ze liet me altijd alles proeven zodra ze bezig was in de keuken. Ik ben ze echt dankbaar.

Beschrijf 1 hoogtepunt tot nu toe in jouw leven.
Er zijn wel een heleboel sinds ik volledig in de horeca ben gestapt maar een ervaring en avontuur dat mij altijd zal bijblijven is mijn stagereis naar Curaçao. Ik heb stage mogen lopen in één van de top ressorten op het eiland met 4-sterren. Daar ben ik super trots op.

Wat doe je graag wanneer je gedemotiveerd bent of een slechte dag achter de rug hebt?
Mijn slechte dag werk ik weg met een leuke film of serie en een glaasje wijn of een fles, goed gezelschap. Die wijn mag sowieso niet missen!! 😉

Waarvoor kan je ‘s nachts wakker worden?
Nou….. Gelato ijs van Padre Nostro. Kan Awarra, Djamoen of Sapotille zijn.

Ja, ja, ja… ik ben een foodie! Een lekkerbek!

Wat is jouw mooiste herinnering?
De trots in mijn moeders ogen na mijn stagereis. Het doel was om mijn opleiding te kunnen doen, mijn stage in het buitenland en met alle tegenslagen (die waren er veel, ik zag het soms echt niet meer zitten) heb ik het kunnen afmaken. Het respect en de eer die ik daarna heb gehad was de moeite waard.

Noem 1 ding op jouw bucketlist?
Een culinaire wereldreis, verschillende landen en steden, verschillende gerechten en ‘s werelds beste desserts.

Kijk om je heen – Wat zou je graag willen veranderen?
Wat ik graag zou willen veranderen? Het culinair toerisme van Suriname probeer ik een boost te geven! We doen best veel weinig met onze echte Surinaamse aardvruchten, ingrediënten en echte Surinaamse recepten.

Wat de meeste van ons niet weten is dat hetgeen we zien als Surinaams, niet volledig Surinaams is. Suriname heeft een samengestelde keuken met gerechten van verschillende culturen. Ik vind minder dat veel van wat we hebben in Suriname overgenomen is en denk echt dat we een culinair toeristisch identiteit moeten gaan creëren voor Suriname.

Wat is je levensmotto?
Het leven bestaat uit risico’s, doe niet allen wat mooi staat op papier maar doe ook gewoon waarvan je houdt en doe het met passie!

2020…dit jaar was voor een ieder wel een beetje uitdagend, voor de ene soms meer dan een ander. Samen met enkele geweldige jonge ondernemers doe ik mee aan een Mini Yard sale op 19 en 20 december 2020. Het is niet een “Heerenstraat Christmas Fair” maar het zijn wel twee leuke dagen om unieke, smaakvolle en bovenal handgemaakte Gifts en Crafts te kunnen kopen, misschien voor je zelf of voor uw geliefdes. Een ieder vindt wel wat en de garantie heeft u zeker dat als je iemand blij maakt met één van de sale items, ze de warmte en liefde zullen ontvangen, ook al is het op een afstand.

Hartelijk dank voor het lezen van deze Q&A!

One thought on “Rhaidel: “We moeten een culinair-toeristische identiteit creëren voor Suriname”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *